JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Monica Mæland bommer når hun tar med direktører i førstelinja, mener Ap-politiker

Maria Aasen-Svensrud beskylder justisministeren for å drive harselas med dem som faktisk står i førstelinja.
Maria Aasen-Svensrud (Ap) det nå er arbeidsfolk sin tur.

Maria Aasen-Svensrud (Ap) det nå er arbeidsfolk sin tur.

Arbeiderpartiet

helge@lomedia.no

En omorganisering innebærer at det blir to nivåer i kriminalomsorgen. Lokalt nivå vil bestå av 12 straffegjennomføringsenheter pluss to enheter med fellestjenester. Regionene legges ned.

Justisminister Monica Mæland (H) mener alle de 12 enhetene utgjør «førstelinja» i kriminalomsorgen, sammen med store deler av fellestjenestene.

At justisministeren omdøper førstelinja som hele ytre etat, provoserer stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud og forbundsleder i Fengsels- og friomsorgsforbundet i LO, Asle Aase.

Aase mener dette er en viktig sak, også for andre enn kriminalomsorgen.

– Alle som jobber i en enhet er viktige. Noen er ledere, noen er mellomledere og andre har også viktige oppgaver med å få hjulene til å gå rundt. Men her har statsråden en annen definisjon av førstelinja enn det for eksempel Oslo Economics har satt, sier Aase til FriFagbevegelse.

Mye lest: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

– Mæland omdefinerer begrepet

Han tror foreningskollegaer innen politi og helsevesen også vil reagere på det statsråden her formidler. Aase tror også andre partier på Stortinget støtter forbundets syn på førstelinja.

– Regjeringen ønsker å flytte myndighet, ressurser og kompetanse fra der straffen gjennomføres til nye kontorer der den administreres. Dette er å undergrave kjernen i rehabiliteringsarbeidet: nemlig førstelinja, som er i direkte kontakt med innsatte på avdelingene, på verkstedene og ute i friomsorgen, sier Aase.

– På denne måten kan justisministeren for eksempel hevde at hun styrker førstelinja ved å ansette flere i administrative tjenester, poengterer han.

Aase mener det egentlig ikke er noen som er uenige i at førstelinja er de som står lengst ute nærmest de innsatte og de som er fanget opp av kriminalomsorgen.

– Men her omdefinerer justisministeren begrepet. Kanskje vitner det om at justisministeren er mer opptatt av å administrere omsorgen enn å prioritere de som er lengst ute i systemet.

(Saken fortsetter under bildet)

Forbundsleder Asle Aase tror foreningskollegaer innen politi og helsevesen vil reagere på utspillet fra Monica Mæland.

Forbundsleder Asle Aase tror foreningskollegaer innen politi og helsevesen vil reagere på utspillet fra Monica Mæland.

Eirik Dahl Viggen

Maria Aasen-Svensrud mener også dette er en måte å omskrive virkeligheten på. Hun mener det nå er arbeidsfolk sin tur.

– Derfor reagerer vi veldig sterkt på at justisministeren omtaler direktørene ved de 12 nye foreslåtte enhetene som førstelinja i regjeringens gedigne sentraliseringsprosjekt, sier Aasen-Svendsrud.

Hun mener dette er respektløst overfor dem som faktisk står i førstelinja i møte med brukerne.

– Arbeidsfolk fortjener respekt, ikke hule løfter om mer ressurser gjennom omskrivninger og ordkløveri fra regjeringa, legger hun til.

Se lista: Dette fikk topplederne i lønn i Norges 100 største selskaper

– Alle er viktige

Slik forklarer statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), hva justisministeren mener med sin påstand:

– Arbeidet som gjøres på systemnivå er viktig for det samlede tilbudet til innsatte, for eksempel det arbeidet som gjøres for å bedre samarbeidet mellom kriminalomsorgen og forvaltningssamarbeidspartnerne, er hans kommentar til påstandene fra Aase og Aasen-Svensrud.

Sættem mener den foreslåtte omorganiseringen skal styrke innholdsarbeidet rettet mot innsatte og domfelte, blant annet gjennom at de ressursene som frigjøres ved nedleggelse av regionadministrasjonene tilføres de lokale enhetene.

– Målet er at minst mulig midler skal gå til administrasjon og ledelse, og mest mulig til å bedre arbeidet overfor innsatte og domfelte. Som i dag, vil både ansatte i de lokale enhetene og ansatte i fellestjenestene jobbe direkte med innsatte og domfelte. Det gjelder fengselsbetjenter, ansatte ved friomsorgskontorene og også ansatte som jobber med transport av innsatte og hundetjenesten, sier Thor Kleppen Sættem til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse