EØS-utredningen
Mener utredning glatter over EØS-motstanden
Politikere er uenige om hvorvidt EØS-utredningen glatter over motstanden, eller gir et godt grunnlag for debatt.
Ingrid Fiskaa, stortingsrepresentant for SV, mener at utredningen er et forsøk på å legge lokk på EØS-debatten.
NTB
torgny@lomedia.no
– Jeg synes utredningen er veldig bra, sa utenriksminister Espen Barth Eide til FriFagbevegelse en time etter at han mottok Europa-utredningen fra utvalgsleder Line Eldring.
Stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa fra SV var ikke like fornøyd.
– Denne utredningen er laget for å glatte over den store EØS-motstanden som finnes. Akkurat nå er innleie og energipakke 4 spesielt interessant, sa hun.
Fiskaa mener at allerede da mandatet ble gitt og utvalget ble satt sammen, var det klart at her skulle ikke EØS-motstanden fram. At dette er et forsøk på å legge lokk på EØS-debatten.
Belyser med kunnskap
– Hva mener du om Fiskaas påstander om at utredningen er skrevet for å legge lokk på EØS-debatten?
– Jeg synes ikke den glatter over noen ting. Jeg synes den tar tak i disse diskusjonene og prøver å belyse dem med kunnskap, svarer utenriksministeren.
Han er så fornøyd med stortingsmeldingen at han er klar på å sette ut flere av tiltakene så snart som mulig.
– Vanligvis vil det etter en offentlig utredning bli skrevet en stortingsmelding, men her er forslagene fra utvalget så konkrete at det kan være mulig å unngå dette.
Utvalgsleder Line Eldring mottok en god porsjon ros fra utenriksminsier Espen Barth Eide da han tok i mot Europa-utredningen fra Eldring.
Torgny Hasås
Kommentar: EØS-avtalen er viktigere enn noen gang
Kun to alternativer
Nestleder i LO, Steinar Krogstad er også blant dem som synes Europa-utvalget har levert en god utredning.
– Utredningen, og spesielt der de går gjennom hvordan Sveits og Storbritannia har ordnet seg utenfor EU, viser at det i realiteten ikke er noe alternativ å si opp EØS-avtalen. Det er to alternativer, enten innenfor EØS eller fullt medlemskap.
Krogstad mener at det er viktigere starte en debatt om hva vi kan gjøre innenfor rammene av en EØS-avtale.
Trenger kompetanse
Han trekker også fram et annet poeng fra utredningen; behovet for å styrke kompetansen.
Krogstad mener at det finnes flere eksempler fra de 30 årene EØS-avtalen har eksistert hvor uvitenhet har gjort at en har vært passiv i forhold i stedet for å se på handlingsrommet.
Et eksempel som Krogstad trekker fram, er å innføre krav til lærlinger i offentlige kontrakter. Det var mange eksempler på at vedtak i kommunestyrer ikke ble fulgt opp fordi mente det stred mot EØS-avtalen.
Les også: EØS-avtalen er et demokratisk dilemma, men har tjent Norge godt, ifølge utredning
EU-medlemskap
NHO-sjef Ole Erik Almlid er også fornøyd. I en e-post skriver han at det er positivt at EØS-utredningen peker så tydelig på verdien av EØS-avtalen. EØS-avtalen betyr forutsigbarhet og muligheter for norske bedrifter, noe som igjen sikrer arbeidsplasser og verdiskapning i bygd og by.
– Vi er også fornøyde med at EØS-utredningen viser fram hvordan siste tiårs utviklingstrekk gir oss nye utfordringer i et ellers godt avtaleforhold, skriver han, og understreker at EU-medlemskap er målet.
– Prisen for norsk utenforskap øker. Derfor er det kritisk å sikre et tettest mulig samarbeid med EU, også på områder som ikke er dekket av EØS, eller havner i gråsonen av avtalen, samt at norske myndigheter forvalter EØS-avtalen godt.
Nasjonal kontroll
Rødts Bjørnar Moxnes er ikke fornøyd med utredningen. Han skriver i en kommentar at «utvalget heller burde kartlagt hvordan Norge kan sikre nasjonal kontroll over sentrale samfunnsområder, enn å gjenta EUs krav om rask implementering av EØS-regler og enda tettere tilknytning til EUs politikk.
Bjørnar Moxnes etterlyser kunnskap om hvordan stoppe EU-reformer.
Torgny Hasås
Moxnes er utenrikspolitisk talsperson i Rødt.
– Denne utredningen gir oss ikke svar på hvordan Norge skal bekjempe prissmitten fra Europa, hvordan vi skal stoppe privatisering av jernbanen eller verne om innleieforbudet i byggebransjen. Rødt vil i stedet kreve svar på dette direkte fra regjeringen, skriver han.