JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Meklingsfristen for frontfaget går ut om en uke

Riksmekleren mener Fellesforbundet og Norsk Industri er godt forberedt til meklingen, men at det er langt igjen før man har en løsning for frontfaget.
Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri (til venstre) og forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum (til høyre) må ha hjelp av riksmekler Mats Ruland og hans medmekler Hilde Lund for å bli enige om hvordan oppgjøret i industrien skal løses.

Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri (til venstre) og forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum (til høyre) må ha hjelp av riksmekler Mats Ruland og hans medmekler Hilde Lund for å bli enige om hvordan oppgjøret i industrien skal løses.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Torsdag 31. mars er fristen for frontfaget. I løpet av den natta må partene bli enige, ellers blir det streik.

Riksmekler Mats Ruland, som leder meklingen, sier til FriFagbevegelse at det har vært litt framgang i meklingen, men at det er altfor tidlig å si noe om partene blir enige til slutt.

– Men jeg er svært fornøyd med partene. De er svært godt forberedt til meklingen, og det er mye god faglig kompetanse som er i med i dette arbeidet, sier riksmekleren.

Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di

Krevd reallønnsvekst

9. mars møttes Fellesforbundet og Norsk Industri for å overlevere kravene til hverandre og starte forhandlingene om lønnsutviklingen i den norske eksportindustrien. Til sammen er rundt 33 000 ansatte i industrien som er omfattet av avtalen.

Det er knyttet stor interesse til oppgjøret fordi den økonomiske rammen partene blir enige om, kommer til å sette rammene også for de andre lønnsoppgjørene denne våren.

Lønnsoppgjøret 2022: 10 spørsmål og svar om lønnsoppgjøret

Krig i Ukraina

Fellesforbundet har krevd reallønnsvekst for sine medlemmer, at lønnsveksten er større enn prisveksten. Før oppgjøret var det stor optimisme. Det så ut til at Norge økonomisk hadde kommet seg godt gjennom pandemien og at strømprisene var på vei ned. Det var ventet stor vekst framover. Men så startet Russland krig mot Ukraina, og spesielt energiprisene ble veldig høye. I løpet av en måned økte anslagene over prisveksten fra 2,6 prosent til 3,3 prosent.

Dette gjør det vanskeligere for arbeidsgiverne å innfri Fellesforbundets krav.

Honningkrukken

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, var på offensiven og sa da han overleverte kravene: «Vi skal ikke rane bedriftskassen, men vi skal ha fingrene langt nede i honningkrukken for å sikre en rettferdig fordeling av verdiskapningen.»

En snau uke etter, 15. mars var han blitt mer utålmodig da arbeidstakerne valgte å bryte forhandlingene.

– Forhandlingene går ikke raskt nok framover. Vi trenger mer struktur i arbeidet og noen som borrer i kravene våre. Derfor er det på tide å ta dette videre, sa Eggum.

Når forhandlingene brytes, er partene pålagt å mekle før de går til streik.

Oversikt: Vet du når lønna di skal forhandles? Her kan du se når de ulike oppgjørene starter 

Kjente temaer

Under meklingen har partene taushetsplikt. Den eneste som har anledning til å uttale seg om meklingen er riksmekler Mats Ruland.

– Det er satt ned flere arbeidsgrupper som arbeider med ulike tema, som er kjent på forhånd, sier Ruland. Han bekrefter at et av temaene som det jobbes med er offshorebilaget. Dette bilaget til overenskomsten har vært et stridstema gjennom mange år. Bilaget er svært avgjørende for arbeidssituasjonen for Fellesforbundets medlemmer som jobber på oljeinstallasjonene til havs.

Monica er blant dem som tjener minst i Norge: – Vi er ikke dårligere enn alle andre

Ingen møter i helga

Selv om det begynner å nærme seg fristen skal partene etter planen, ikke sitte sammen på møter i helga. Men Ruland tror at Fellesforbundet og Norsk Industri vil ha møter hver for seg for å vurdere situasjonen i meklingen og hvilke forslag som ligger på bordet.

For folk utenfor meklingen er det mest spennende spørsmålet hvor store blir lønnstilleggene, hva blir den økonomiske rammen for oppgjøret. Dette spørsmålet har ikke partene nærmet seg ennå. Den økonomiske rammen for oppgjøret er gjerne det siste som kommer på plass. Det skjer mens forhandlerne er på det trøtteste etter flere våkenetter, tidligst morgen 1. april. 

Også YS-forbundet Parat er i mekling med Norsk Industri nå. De har under 1000 medlemmer i denne delen av industrien, og følger det som Fellesforbundet og Norsk Indsutri blir enige om.

Warning
Annonse
Annonse