JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS-oppgjøret

Lønnsøkning for ansatte i kommunene. Enighet i Norges største lønnsoppgjør

– Dette er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget, sier forhandlingsleder Mette Nord.

Per Flakstad

frode@lomedia.no

Alle kommuneansatte kan feire Arbeidernes dag med et rykende ferskt lønnsoppgjør på plass.

• Garantilønn for ansatte uten formell kompetanse med lavest ansiennitet blir 382.500 kroner fra 1. mai.

• Fagarbeidere får ei begynnerlønn på 437.300 kroner.

Se hele oversikten her: Så mye får de ansatte i kommunene

Hele laget har fått et godt oppgjør, sier LO Kommunes leder Mette Nord.

– Gjennom forhandlingene er vi blitt enige med arbeidsgiver om en avtale som sikrer medlemmene våre økt kjøpekraft, og som har en god fordeling mellom de ulike yrkesgruppene i kommunesektoren, sier Nord i en pressemelding like etter at forhandlingene var avsluttet.

Økt kjøpekraft

Hun legger vekt på at det viktigste for LO Kommune har vært å sikre hele laget økt kjøpekraft, og ikke minst å sørge for at de med de laveste inntektene får et godt lønnsoppgjør.

– Det har vi fått til i årets kommuneoppgjør, sier Nord.

– KS er fornøyd med at vi ble enige med LO, Unio og YS om en forhandlingsløsning i tariffoppgjøret i kommunesektoren, men vi beklager at Akademikerne valgte å bryte forhandlingene før de var ferdige, sier Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv og forhandlingsleder i KS.

– Det har vært krevende, men konstruktive forhandlinger for å klare å forene svært ulike krav. Resultatet gir alle grupper i kommunesektoren reallønnsvekst, med god lønnsutvikling for både lavtlønte og ikke minst utdanningspersonell, sier Gangsø.

Akademikerne brøt i kommuneoppgjøret

Avtalen innebærer at alle ansatte i kommunal sektor er sikret et tillegg i årslønna på mellom 21 000 og 37 000 kroner. Se den nye tabellen her.

Utdanningsgruppene

Lønnsøkningen er høyere for dem med lengre utdanning.

De som løftes ekstra er ansatte med 16 års ansiennitet:

• Ansatte med 16 års ansiennitet og tre års utdanning får 27.300 kroner.

• Ansatte med 16 års utdanning og fire års utdanning får 28.500 kroner.

• Ansatte med 16 års utdanning og mastergrad 35.500 kroner.

I tillegg til de sentrale tilleggene er det avtalt en lokal pott fra 1. oktober 2024 som utgjør 1,1 prosent av rammen.

Her kan kommunene selv velge hvilke grupper som skal prioriteres.

FO fornøyd

FO-leder Marianne Solberg er fornøyd med at de med 16 års ansiennitet får et ekstra løft.

– Det har vært et problem i kommunesektoren at forskjellen mellom 10 og 16 års ansiennitet har vært for liten. Nå har vi endelig fått gjort noe med det, sier Solberg.

– Vil resultatet bety at alle FOs medlemmer får økt kjøpekraft i årets oppgjør hvis prisstigningen blir som forventet?

– Ja, det har vi sikret nå, sier Solberg.

Lønnsoppgjøret i kommunesektoren omfatter rundt 450.000 ansatte.

16.000 av dem er medlem i FO. De jobber for eksempel i Nav, i barnevernstjenesten eller i tjenester til utviklingshemmede.

Unio

– Det har vært krevende forhandlinger, men vi fikk innfridd vårt krav om en klar reallønnsvekst, og vi fikk også til en prioritering i favør de med lengst utdanning og lang ansiennitet. Vi mener derfor dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i Unio kommune, sier forhandlingsleder Geir Røsvoll i Unio Kommune.

Nytt lønnssystem?

Unio krevde en utredning av et eget kapittel eller hovedtariffavtale for lærerne i skoleverket. For å møte dette kravet ble det avtalt å videreføre partssammensatt utvalg for sentrale lønns- og stillingsbestemmelser. Ifølge Røssvoll kan dette bety et forandre lønnssystemet i framtida.

– Kommuneoppgjøret gir reallønnsvekst og medlemmene våre får mer å rutte med, sier leder for YS Kommune, Trond Ellefsen.

Partene er enige om en såkalt «reforhandlingsklausul». Det betyr at dersom Akademikerne skulle oppnå et bedre resultat i sin mekling, så vil medlemmene i LO Kommune, Unio Kommune og YS Kommune kunne kreve nye forhandlinger.

Warning
Annonse
Annonse