JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Han skal styrke samarbeidet mellom Ap og fagbevegelsen

Et av grepene Arbeiderpartiet vil ta for å gjenvinne tilliten hos folket, er å styrke samarbeidet med LO. På Stortinget er det Per Vidar Kjølmoen som skal sørge for det.
BAKGRUNN SOM TILLITSVALGT: Per Vidar Kjølmoen er tidligere tillitsvalgt for Fellesforbundet.

BAKGRUNN SOM TILLITSVALGT: Per Vidar Kjølmoen er tidligere tillitsvalgt for Fellesforbundet.

Alf Ragnar Olsen

helge@lomedia.no

Denne helgen samles Arbeiderpartiet til strategikonferanse på Gardermoen. Her skal partiet gjennomgå evalueringen av valget 2023, og stake ut kursen mot neste stortings- og kommunevalg.

Strategidokumentet som partiet skal behandle til helgen, forteller at det må tas både politiske og organisatoriske grep for å styrke tilliten og øke oppslutningen til partiet.

Å styrke det fagligpolitiske samarbeidet som Arbeiderpartiet har med LO, fremheves som ett av grepene for at Ap skal vinne fram.

I strategidokumentet slås det fast at Ap gjør det «for svakt blant LOs medlemmer, særlig i de store forbundene der vi tradisjonelt har stått veldig sterkt».

Per Vidar Kjølmoen er den som skal ta jobben. Han er ny fagligpolitisk kontaktperson for partiet på Stortinget, og skal forsøke å bidra til at partiet får større oppslutning blant LOs medlemmer.

Selv er han sikker på at dette er helt avgjørende grep for oppslutningen til Arbeiderpartiet.

– Men også for den samlede kraften til arbeiderbevegelsen. Hvis vi klarer å samarbeide godt og klarer å representere en kraftfull enhet i størst mulig grad, vil det styrke både LO og partiet, sier Per Vidar Kjølmoen til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: 7 spørsmål og svar om LOs forhold til Arbeiderpartiet

– For akademisk

– Utgangspunktet må være at vi må bli bedre. Det er i alle fall vårt utgangspunkt som parti. Vi har hatt et kommunevalg som ikke gikk veldig bra. Da må vi forbedre oss på en rekke områder. Også det fagligpolitiske, mener han.

I forslaget til vedtak fra landsstyret, som FriFagbevegelse har fått tilgang til, heter det blant annet at partiet må prioritere å:

• Styrke samarbeidet med fagbevegelsen på rekruttering, skolering og kommunikasjon.

• Styrke samarbeidet med fagbevegelsen med særlig fokus på partiet og LOs arbeid lokalt.  

Hvorfor oppslutningen til Arbeiderpartiet stadig synker blant LOs medlemmer, er sammensatt, mener Kjølmoen.

– Arbeiderpartiet oppleves i en altfor liten grad å ha en politikk som treffer hverdagen til mange LO-medlemmer. Hverdagen er tøff for mange med en helt vanlig inntekt, og kanskje litt høyere lån enn gjennomsnittet. De merker renteøkningen, at matprisene går rett til værs, en generell inflasjon på grunn av lav valuta, og at strømpriser går opp og ned. Dette er en av flere ting som rammer oppslutningen til partiet, sier Kjølmoen.

LO-lederen: – Velgerne tar ikke feil. Vi får det resultatet vi fortjener

– Vi gjør mye

Kjølmoen viser til at Arbeiderpartiet har bidratt med billigere barnehage, billigere SFO og har gjort flere andre grep.

Regjeringen gjør mye som er veldig bra, også i forhold til andre land, mener han. Men:

– Jobber du på Kiwi og får stadig større problemer med å betale regningene, hjelper det lite at situasjonen i Sverige og Tyskland er enda verre. Det blir en litt for akademisk forklaring, innrømmer han.

Realiteten er at situasjonen er vanskelig for veldig mange i dag, påpeker stortingspolitikeren. 

– Vi prioriterer økonomien til folk som ikke har spesielt god råd. Det er en stor kontrast til hva den forrige regjeringen gjorde. Men det blir selvsagt vanskelig å nå fram når folk ser at tallene på kontoen blir mindre måned for måned. Da må vi gjøre mer, og vise tydeligere forskjellene mellom oss og høyresida sin usosiale politikk, sier Kjølmoen.

Han peker blant annet på Høyres alternative budsjett, som ble lagt fram torsdag denne uka, hvor Høyre foreslår å kutte blant annet i fagforeningsfradraget og i feriepenger for arbeidsløse, og hvor partiet gjeninnfører karensperioden for arbeidsavklaringspenger.

Les også: Ap mister velgere i fagbevegelsen

Økt klasseskille

Selv har Per Vidar Kjølmoen vokst opp i det han kaller en «hardcore» Ap-familie. Han har tidligere vært tillitsvalgt i Fagforbundet, og er fortsatt medlem i forbundet.

I 2021 ble han valgt inn på Stortinget. Før han kom til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget satt han i næringskomiteen. Da syntes han det var naturlig å være med i Fellesforbundet.

Nå har han ansvar for arbeidslivssaker på Stortinget. Det synes han også er relevant, så lenge han skal koordinere det fagligpolitiske arbeidet.

Beslektede områder

Som ny fagligpolitisk talsperson, fulgte Per Vidar Kjølmoen deler av landsmøtet til Fellesforbundet. Der opplevde han ikke mye hurrarop for Arbeiderpartiets politikk.

– Jeg følte at det var litt begge deler. Men jeg må innrømme at jeg synes en del av de jeg vil kalle våre tillitsvalgte, nærmest virka litt psyka ned. De som står til venstre for oss, var veldig aktive på landsmøtet, sier han.

Han føler heller ikke at Arbeiderpartiet har mange venner på Stortinget.

– Vi har en borgerlig opposisjon og en opposisjon på venstresiden. Det må vi leve med. Jeg skulle ønsket at SV og Rødt kunne være litt mer opptatt av å kritisere de som egentlig er motkreftene i samfunnet vårt og som vil ha et helt annet samfunn, i stedet for å kritisere oss. Men de må få ta sine valg. Det er fullt mulig at de vurderer det helt annerledes, sier Ap-representanten med et smil.

Han tror likevel der er fullt mulig å levere kraftfull politikk i en mindretallsregjering, og samtidig øke oppslutningen til partiet.

– Det er fullt mulig. Jeg er helt sikker på at vi både kan levere god politikk og stå fram som det interessepartiet vi er for vanlige folk, sier Per Vidar Kjølmoen.

Mye lest: Jonas Gahr Støre får kritikk etter «arrogant» svar

Annonse
Annonse