JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FN-topp: – Nå må den seksualiserte volden ta slutt

Dr Natalia Kanem, øverste sjef i FNs befolkningsfond, krever at de store techselskapene tar ansvar for å stanse mobbing, trakassering og nakenbilder på nett.
Dr Natalia Kanem, øverste sjef i FNs befolkningsfond, vil ha slutt på den seksualiserte volden i verden.

Dr Natalia Kanem, øverste sjef i FNs befolkningsfond, vil ha slutt på den seksualiserte volden i verden.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Dr Natalia Kanem ble i 2017 leder av den delen av FN som har ansvaret for SRHR (Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter), som omhandler retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet.

Det er en rett som står sterkt i Norge, men slik er det ikke overalt i verden.

 

Norgesvenn

Ifølge Dr Kanem, som selv er fra Panama men nå bor i USA, er Norge er en av de viktigste støttespillerne til FNs befolkningsfond, UNFPA, og har vært det siden starten for 54 år siden. Hun sier Norge blant annet er en pådriver i kampen for kvinners og unge menneskers helse og rettigheter.

– Norge er en etisk donor som virkelig bryr seg, og vi har fått mandat til å jobbe for å forhindre kjønnsbasert vold blant annet i Kongo og i andre land der dette er et enormt problem, sier hun.

I tillegg jobber de for å sørge for at kvinner kan føde trygt og for at helsesystemet skal fungere.

– Vi er imponert over det gode arbeidet Norge har gjort og fortsatt gjør for likestillingen, og dere har et godt helse- og utdanningsvesen som mange misunner dere, sier hun.

Dr Kanem skal selv tale til 170 parlamentarikere som er i Norge, for å få en smakebit av hvordan Norge jobber med dette i praksis.

Blant annet skal politikerne besøke Universitetet i Oslo, Reform, ungdomsklinikken til Sex og samfunn, organisasjonen Amathea, som jobber med abort, Samisk hus, samt HKS Oslo, et kommunalt lavterskeltilbud for seksualitet og kjønnsmangfoldige barn og unge under besøket.

Selv skal Dr Kanem ha dialogmøter med utviklingsministeren og helseministeren.

 

30 år etter Kairo

Det er i år 30 år etter den internasjonale befolkningskonferansen i Kairo, som var en milepæl for menneskerettigheter og likestilling.

Den gang forpliktet 179 regjeringer seg til å sette seksuell og reproduktiv helse i sentrum for bærekraftig utvikling. Og mange av oss husker kanskje da statsminister Gro Harlem Brundtland kom hjem med FNs mest radikale likestillingsdokument, Kairo-handlingsplanen for befolkning og utvikling (ICPD).

En viktig seier var blant annet abortparagrafen som var første gang et FN-dokument hadde en referanse til trygg og lovlig abort.

 

Storheter gikk foran

Dr Kanem har selv over 30 års strategisk ledererfaring innen felt som forebyggende medisin, offentlig og reproduktiv medisin, helse, sosial rettferdighet og filantropi. Og hun husker selv da hun deltok på Kairokonferansen sammen med Brundtland og miljøforkjemper Wangari Maathai, som senere ble tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid.  

– Kairo var vibrant og spennende og var første gang folk fra sivilsamfunnet også fikk delta. To år tidligere på FN-toppmøte i Rio hadde Maathai og andre klimaaktivister slått leir utenfor og krevd deltakelse. I Kairo to år etterpå var alle inkludert.

 

Liv og død er en politisk beslutning

– Hver dag jobber vi i UNFPA for grunnleggende menneskerettigheter og at alle har rett til et verdig liv. Men når vi i dag snakker om retten til et liv, så griper dette inn i mye. Bare tenk på det som skjer i Gaza, Haiti, Sudan, Jemen, Syria og i mange andre land. Her kjemper folk hver dag for sine liv, sier hun.

Samtidig peker hun på en stabil usynlig krig om liv og død som pågår også.

– Vi jobber med unge mennesker, gravide kvinner og voldsutsatte kvinners liv, og vi ser hver dag at de blir ranet for deres verdighet og liv. Og til slutt kan det ende med døden. Faktisk er det sånn at vi annethvert minutt mister liv som følge av komplikasjoner ved fødsel, sier hun og ser ned.

KAMP: Dr Kanem poengterer at de jobber for grunnleggende menneskerettigheter og at alle har rett til et verdig liv.

KAMP: Dr Kanem poengterer at de jobber for grunnleggende menneskerettigheter og at alle har rett til et verdig liv.

Jan-Erik Østlie

 

Usynlig kamp om liv og død

Selv jobber UNFPA i 130 utviklingsland med å forhindre kjønnsbasert vold og å hjelpe de som har blitt offer for dette.

Dr Kanem innrømmer at mandatet til FN organet hun leder er tøft, men at hun samtidig elsker det. Fordi hun vet at det betyr så mye for så mange.

– Kjønnsbasert vold må ta slutt nå. Helt siden menneskene bodde i huler har menn slått sine kvinner. Nå må dette ta slutt en gang for alle, sier hun.

– Vi er inne i en svært kritisk periode for verden akkurat nå. Kjønnsbasert vold har eskalert blant annet som følge av at helsesystemer brøt sammen og kvinner ikke fikk hjelp, sier hun.

– Ulikheten i verden har økt under koronaen og landene som hadde dårligst helsesystem ble hardest rammet. Jeg ble samtidig imponert over hvordan helsearbeidere, som er 70 prosent kvinner, sto på. Jordmødre dro på seg regnjakker på grunn av smittefare, men dro på jobb hver dag, sier hun.

 

Datainnsamling

Hun sier at UNFPA i år vil samle inn alle de gode eksemplene, blant annet fra Norge som har vært en pioner og endret politikken så andre kan se det nytter.

– For 50 år siden giftet også dere bort unge døtre og hadde ikke et godt jordmortilbud til mødrene. Nå har dere en progressiv holdning og lærer ungdommene tidlig om sex og prevensjon. Det er bra, sier hun.

Hun er stolt av modige politikere fra hele verden som nå er i Oslo for å dele sine erfaringer med å kjempe for retten til trygg abort og mot anti-homolovgivning.

Selv håper hun at de kan la seg inspirere og gjøre et forpliktende vedtak før de reiser hjem.

– Blant annet mener jeg det trengs en offensiv satsing på prevensjon, men også klare lovverk for å stanse kjønnsbasert vold. I tillegg vil hun ha slutt på online trakassering av unge kvinner.

– Her vil jeg at tech-selskapene følger opp og lager reguleringer sånn at de kan ta affære med all denne mobbingen. Nakenbilder som spres og netthets må ta slutt, sier hun.

Tore Aasheim i organisasjonen Sex og Politikk er stolt å være en del av arrangementet i Oslo denne uka. Her har nemlig også organisasjoner i det norske SRHR-nettverket stått på foran toppmøte med parlamentarikerne.

– Det at Dr Kanem er her er av stor betydning fordi det gir inspirasjon og mot til parlamentsmedlemmer som jobber i motbakke eller til og med med karrieren, helsa eller livet som innsats i sitt arbeid for SRHR. Kanem har også vært svært tydelig når det gjelder abort- og LHBT+ rettigheter, sier han.

VIKTIG: Tore Aasheim i organisasjonen Sex og Politikk mener Dr Kanem har stor betydning for kampen for bedre rettigheter.

VIKTIG: Tore Aasheim i organisasjonen Sex og Politikk mener Dr Kanem har stor betydning for kampen for bedre rettigheter.

Jan-Erik Østlie

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse