JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Operatører i prosessindustrien får ny lønn. Sjekk tallene

Over 7700 ansatte i blant annet Hydro, Yara og Elkem har fått ny lønn.
Det er forhandlet fram ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Eramet i Kvinesdal, hvor bildet er tatt.

Det er forhandlet fram ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Eramet i Kvinesdal, hvor bildet er tatt.

Arkivfoto: Petter Pettersen

petter@lomedia.no

Det er enighet om ny lønn for ansatte som jobber på tariffavtalen for elektrokjemisk industri.

Arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri ble, etter en ekstra sjekk av tallene, i løpet av onsdagen enige om nye lønnssatser.

– Vi er greit fornøyde med resultatet, som gir 14.625 kroner til alle, sier forbundsnestleder Ommund Stokka i en pressemelding.

Han ledet forhandlingene for Industri Energi.

Samleside: Alt om lønnsoppgjøret

Øker minstelønna med 8,59 kroner

Tariffavtalen for elektrokjemisk industri gjelder for rundt 7700 medlemmer av LO-forbundet Industri Energi.

De er operatører blant annet i store industrikonsern som Hydro, Elkem, Yara og Alcoa og ved nikkelverket Glencore.

Partene er enige om at minstelønna økes med 8,59 kroner i tariffavtalens §2 A, som handler om vanlig dagarbeid. Den lønnssatsen økes dermed til 210,72 kroner timen.

Dette er inkludert de 7,5 kronene som LO og NHO ble enige om i de sentrale forhandlingene, og gjelder fra 21. april.

De andre satsene i tariffavtalen økes med 4,25 prosent.

I tillegg er partene kommet lenger i diskusjonen om statistikkgrunnlaget for avtalen, og skal fullføre arbeidet innen 2023, ifølge Stokka.

Forhandlingsleder Hans-Martin Møllhausen for Norsk Industri skriver i en epost at de ikke ønsker gi noen kommentar til resultatet.

Byr lønnsforhandlingene på mange vanskelige ord og uttrykk? Få oversikt og forklaringer i FriFagbevegelses tariffleksikon.

Videre til lokale forhandlinger

Siden tariffavtalen er en minstelønnsavtale, blir det nå forhandlinger lokalt ved hver enkelt bedrift.

Endelig lønnsøkning for hver prosessoperatør innenfor elektrokjemisk industri avgjøres av hvor mye det er mulig å hente ut fra bedriften.

– Det viktigste arbeidet for lønnsdannelsen på denne overenskomsten gjenstår, siden det nå er klart for forhandling lokalt i bedriftene som nå kan starte, sier nestleder Stokka i pressemeldinga.

Industri Energi har ingen streikerett i mellomoppgjøret. Den retten har de «gitt fra seg» til de sentrale forhandlingene mellom LO og NHO. Et oppgjør som i år faktisk førte til storstreik.

Ved fjorårets hovedoppgjør tok forbundet ut medlemmene på elektrokjemisk tariffavtale ut i den første landsomfattende streiken siden 1924. De ville ha mulighet til aksjonsrett ved lokale forhandlinger i bedriftene.

Etter ti dager med totalt 2.537 medlemmer i streik, ble partene enige om å se på hvilke muligheter som finnes fram til hovedoppgjøret neste år.

Yrkesskade: Måtte amputere tå og ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse