JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Industriarbeiderne mister tillegg på kveld og lørdager hvis arbeidsgiversida får det som de vil

To timer utvidet arbeidstid, jobbing store deler av lørdagen og mindre overtidsbetalt. Det kan bli scenarioet for industriarbeiderne etter lønnsoppgjøret.
Norsk Industri krever lengre arbeidsdager for industriarbeiderne.

Norsk Industri krever lengre arbeidsdager for industriarbeiderne.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

En arbeidstid fra 06 om morgenen til 19 om kvelden fra mandag til og med lørdag. Dette er ett av kravene fra arbeidsgiversida i årets lønnsoppgjør.

For industriarbeiderne er en utvidelse på to timer hver dag, pluss ytterligere sju timer på lørdager, en omfattende endring av dagens ordning.

– Dette er noe vi definitivt ikke vil gå med på. Å holde på det vi har i dag er viktig. Noe annet vil være å uthule overenskomsten vår, sier Amram Hadida, klubbleder for nær seks hundre medlemmer i Fellesforbundet hos Kværner Stord, til FriFagbevegelse.

Sjekk lista: Her kan det bli streik i industrien fredag

Fortsatt kamp om arbeidstid

I dagens ordning foregår den ordinære arbeidstida i tidsrommet fra 0600 til 1700 fra mandag til og med fredag.

Arbeidstida kan legges til lørdager mellom 06 og 12 «hvor saklige grunner gjør det nødvendig», ifølge den største tariffavtalen i privat sektor.

Hadida nevner åttetimersdagen som en av de viktigste seirene til fagbevegelsen gjennom tidene, internasjonalt så vel som nasjonalt. Men selv om fagbevegelsen vant kampen om åttetimersdagen, er ikke kampen om arbeidstida over. Det er lønnsoppgjøret et bevis på, mener han.

 – Når man i flere tiår har kjempet for en normalarbeidsdag, harmonerer ikke dette kravet med oppfatningen for øvrig i samfunnet, sier Hadida.

Saken fortsetter under bildet.

Amram Hadida er klubbleder for nær seks hundre medlemmer i Fellesforbundet hos Kværner Stord.

Amram Hadida er klubbleder for nær seks hundre medlemmer i Fellesforbundet hos Kværner Stord.

Håvard Sæbø

– I andre bransjer jobbes det også med sekstimersdag for å holde arbeidsstyrken oppe, få folk til å stå lenger i jobb og gi flere tilgang til arbeidsmarkedet. Jeg tror ikke det vil være samfunnsnyttig å utvide arbeidstida vår fra 17 til 19 i ukedagene og samtidig legge beslag på store deler av lørdagen, mener klubblederen.

Les også: 10 spørsmål og svar om lønnsoppgjøret

Vil utnytte produksjonsutstyret

I fastsettelsen av den nye arbeidstida bør det legges vekt på ansattes ønsker og på bedriftens behov for å utnytte produksjonsutstyret på en effektiv måte, ifølge NHO-forbundet Norsk Industri.

Forutsetningen er at partene lokalt blir enige om endringen i arbeidstidsbestemmelsene i tariffavtalen.

Hvis partene ikke kommer til enighet om kravet til en ny ordinær arbeidstid, krever Norsk Industri at bedriften fastsetter arbeidstiden innenfor tidspunktet 07 til 17 mandag til og med lørdag.

– Av hensyn til investeringer og effektiv utnyttelse av produksjonsutstyr, er det nødvendig med en noe utvidelse av perioden for fastleggelse av ordinær arbeidstid, heter det i kravet fra arbeidsgiversida.

Utvidelse av tidsrommet for plassering av ordinær arbeidstid er ifølge Norsk Industri også nødvendig av hensyn til samordning av arbeidstid med blant andre bedriftens funksjonærgrupper.

Kompensasjon for overtid

Kravet om lengre arbeidsdager og jobbing på lørdager er ikke uvanlig sett med arbeidsgivernes øyne. Utgangspunktet for Fellesforbundet er at dagens ordninger er fleksible nok.

– Fritid blir mer og viktig, og dette kravet utfordrer derfor etablerte normer. Jobbing utover normalarbeidstida skal kompenseres med overtid. Hva som blir bestemt kan ikke overlates til eierne alene, sier klubblederen for de verftsansatte på Stord.

Industriarbeiderne vil derfor få mindre overtidsbetalt med kravet om lengre arbeidsdager. Det vil de tape på økonomisk.

– For den moderne industriarbeideren er lørdagsfri og tid med familien et resultat av en mangeårig kamp. Det er et verdifullt gode spesielt for familier med barn i barnehage, skole og på fritidsaktiviteter, sier han.

Partene, Norsk Industri og Fellesforbundet, har frist på seg til fredag morgen med å bli enige. Den tvungne meklingen i frontfaget startet mandag 28. mars. Frontfaget består i hovedsak av eksportindustrien.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse