JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Boikott av Israel er den tydeligste formen for dialog»

Vi kan ikke la det være opp til den israelske ambassadøren å beskrive virkeligheten for palestinerne, skriver Line Khateeb.

Vi kan ikke la det være opp til den israelske ambassadøren å beskrive virkeligheten for palestinerne, skriver Line Khateeb.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
FN må etterforske Israels apartheidregime, og den norske regjeringen må sanksjonere okkupanten Israel.

Det er LO-kongress, og førstesekretær i LO, Julie Lødrup, mener at Israels regime mot palestinerne er verre enn apartheid i Sør-Afrika.

Alan Roth, Israels ambassadør til Norge, karakteriserer uttalelsen som «ondsinnet ordbruk». Det er en merkelig beskyldning.

De siste to årene har blant annet FN-eksperter, Amnesty International og Human Rights Watch på ulikt vis dokumentert at staten Israel er skyldig i apartheid og andre forbrytelser mot menneskeheten. Basert på grundig dokumentasjon og data, viser de til systematisk forskjellsbehandling og at det er ulike lover for israelske jøder og palestinere. Det gjelder både flyktningene i eksil og de som bor i Øst-Jerusalem, Vestbredden, Gaza og inne i Israel.

I 2017 vedtok LO-kongressen boikott av staten Israel. Det har ennå ikke blitt omsatt til norsk utenrikspolitikk. Til tross for FN-resolusjoner som sier at bosettingene er ulovlige og ikke må anerkjennes, ser vi lite handlekraft bak ordene.

I mellomtiden vokser de israelske koloniene, palestinere blir drevet ut av sine hjem og bare i år er 14 palestinske barn drept av okkupasjonshæren.

Palestina-uttalelsen som er fremmet på LO-kongressen i år viser til at: «Det internasjonale presset mot Israel må økes, med en kombinasjon av sanksjoner og dialog og fredsforhandlinger».

Mer dialog og forhandlinger vil ikke føre frem uten at det også legges press med sanksjoner. Israels statsminister har nylig godkjent flere utvidelser av koloniene og har uttalt at han ikke vil tillate noen palestinsk stat. En norsk dialog med Israel, som ikke holder okkupanten ansvarlig, er med på å normalisere og støtte okkupasjonen. 

Aktuelt: Palestinsk LO-leder skuffet over Oljefondet

Israel kontrollerer i dag hele området mellom Middelhavet og Jordanelven og 700.000 israelske borgere bor i folkerettsstridige bosettinger. De beslaglegger 42 prosent av Vestbredden og beveger seg fritt i de okkuperte områdene. 5 millioner palestinere lever under en brutal israelsk militær okkupasjon. Israelsk sivil lov gjelder for bosetterne, mens israelsk militær lov gjelder for palestinerne. Det er primært denne forskjellsbehandlingen som ligger til grunn for at Israel nå kalles et apartheidregime. Ambassadør Roth nevner ikke okkupasjonen med ett ord. Kanskje tror han at problemet forsvinner hvis han unnlater å snakke om det?

Vi kan ikke la det være opp til den israelske ambassadøren å beskrive virkeligheten for palestinerne. Har du sett palestinske arbeidere stå timevis i kø foran en israelsk veisperring, er det lettere å forstå at apartheidbegrepet nå brukes. LO må anerkjenne at Israel er skyldige i apartheid og oppfordre regjeringen til å støtte en FN-gransking av Israels forbrytelser. 

Konkrete tiltak for å få Israel til å etterleve folkeretten, som våpenembargo og deinvesteringer fra selskap som bidrar til okkupasjonen, er viktige verktøy. Disse verktøyene må brukes om de skal ha en effekt, også her må LO legge press på regjeringen.

Forslaget om å spisse uttalelsen fra LO med et forbud mot varer fra okkuperte områder, hadde vært et steg i riktig retning. Da vil Norge også etterleve Resolusjon 2334 som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd i 2016. Boikott av Israel vil være et tydelig signal om at deres folkerettsbrudd ikke tolereres. Det vil være den mest tydelige formen for dialog akkurat nå.

Warning
Annonse
Annonse