NOF står klare med pensjonskrav til Forsvaret
Ansatte i Forsvaret har de største tilleggene som ikke gir pensjon. Etter at taket på opptjening ble fjernet i meklinga, er forhandlinger med forsvarssjefen siste hinder før «pensjon til siste krone».
PENSJON: Torbjørn Bongo og Norges offisers- og spesialistforbund kjemper for å få pensjon til siste krone.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norsk offisers- og spesialistforbund er fornøyd med at taket på pensjonsgivende tillegg er borte. Nå gjelder det å avtale med Fosrvaret at flere av tilleggene til de uniformerte skal telle på pensjonen deres.
– Vi har fått det vi som et minimum måtte ha. Men det satt langt inne. For å nå vårt store mål, at all inntekt skal bli pensjonsgivende, var dette første steg, sier Bongo.
Forhandlinger med forsvarssjefen
Nå som taket på at kun 66.000 kroner av pensjonsgivende tillegg skal telle på pensjonen er borte, kan Bongo jobbe for at alle tilleggene de forsvarsansatte har skal telle. Øving, vakt og seiling, som utgjør en stor del av lønna, teller ikke med i det hele tatt i dag.
– Det er snakk om rundt 3 milliarder kroner i lønn samla sett i Forsvaret som ikke er pensjonsgivende. Men fremdeles avhenger det av forsvarssjefens vilje for å komme i mål, sier Bongo.
Før sommeren kommer han til å varsle Forsvaret om at de ønsker å forhandle, og håper de kan komme i gang med arbeidet så fort som mulig over sommeren.
– Samtidig erkjenner jeg nok at dette ikke blir lett. Selv om jeg håper og tror at forsvarssjefen skjønner det, så har Forsvaret antydet i et tidligere utvalgsarbeid at disse tilleggene ikke skal gi pensjonsopptjening. Så det blir ikke enkelt, sier han.
Forundra over AFP-spørsmål
Meklinga for øvrig karakteriserer Bongo som tøff og vanskelig, og han er overraska over at det var så vanskelig å få gjennom AFP-kravet som han karakteriserer som «elementært».
– Vi var enige med regjeringa for over et år siden, og jeg er oppriktig forundra over at vi måtte bruke så mye tid på å lande det vi landa den gang. Det fremsto som tvilsomt at staten stod ved forpliktelsen, så her må vi ha en liten oppvask i ettertid, sier han.
AFP-spørsmålet gjorde at det ble mindre tid til å løse de andre problemene, ifølge Bongo.
– Det er en av grunnene til at vi endte så mye på overtid som vi gjorde, sier han.
Når det gjelder økonomien, skulle Bongo gjerne sett et større sentralt tillegg.
– Det var gode argumenter for enda mer sentralt, og egentlig alt. Men fra vårt ståsted er det akseptabelt der vi landa, sier han.
I år var det ekstra viktig å gi nok sentralt, ettersom de som skal få en oppsatt rettighet i den gamle pensjonsordninga får beregnet denne utifra lønna ved nyttår.
– Derfor var det viktig at flest mulig fikk et tillegg, ettersom det har innvirkning på pensjonsgrunnlaget. Men OK. Vi konstaterer at staten er på motsatt banehavldel, og denne gangen møttes vi på vår banehalvdel, sier Bongo.